Специализирано приложение за екскурзии и почивки в България и чужбина.

BGEN

Екскурзии и почивки в Турция

Знамето на ТурцияOбща информация

Република Турция е държава, разположена почти изцяло в Азия. Само 3% от територията й се намират на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Площа й е 784 930 км2, 774 726 км2 суша и 10 204 км2 водна площ. 90% от населението на страната изповядва ислям, а останалата част изповядва алевитство, юдейство и православно христянство. Официална религия няма, официален език е турският. За повече информация може да разгледате страницата на Турция в Уикипедия.

Почивка в Турция

Турция е една от най-стремително модернизиращите се държави. Географското й разположение и характерните особености на хората я правят една от най-посещаваните страни (около 6.9 млн. туристи годишно). Ако искате да се отдадете на една незабравима почивка с разглеждане на удивителни турски паметници и древни забележителности, натоварени с вековна история и култура, планирайте вашата почивка в Турция за краят на лятото. Тогава дните се скъсяват, времето захладнява и ще можете спокойно да се разходите и да усетите гостоприемството на местните. Едни от най-посещаваните забележителности са характерните за страната джамии.Hagia Sophia B12-40
Имайте предвид, че за не-мюсюлманите е забранено да посещават джамии по време на молитва. В останалото време може да ги посещавате свободно, спазвайки нормите за благоприличие - за жените е необходимо да покрият косите си с шал и да свалят своите обувки при влизане. Повечето турски музеи са отворени всеки ден, с изключение на понеделник. Топкапъ в Истанбул е затворен във вторник. В някои от тях, за да получите разрешение за правене на снимки трябва да се обърнете към Дирекцията за антиките и музеите.

На море в Турция

Rabbit Island (Gümüslük, Turkey)

Турция е известна с чистите си пясъчни ивици, великолепните заливи, кристално синьото море. Ако се чудите къде да прекарате отпуската си тази година, почивка в Турция ви гарантира едно невероятно преживяване. Посетителите на Анталия, Крамер, Кушадасъ и др. са привлечени от невероятно ниските all inclusive туристически пакети. Престоят в четиризвезден или петзвезден хотел варира между 250-300 евро с включен двупосочен чартърен полет за 7-8 дни. До Турция може да се стигне и с кола или автобус, но най-евтин остава транспортът с влак, заради големите намаления.
Плажните ивици са отрупани с ресторанти, в които може да хапнете прясно приготвена риба или да пийнете прочутото турско кафе.За любителите на бирата, се препоръчва да опитат турската бира Ефес. А след залез започва същинският нощен живот. Дискотеките и клубовете отварят врати, може да се отпуснете върху меките възглавници на диваните под звучната ориенталска музика и да наблюдавате отплаването или пристигането на луксозните яхти на местните.
За тези които желаят да разгледат забележителностите в района, могат да изберат някоя от предлаганите екскурзии - езда в покрайнините на града, плуване с делфини, подводно гмуркане или джип-сафари.
Pamukkale 4 CommonsАко през 2012 планувате почивка с вашите деца, Мармарис е идеално място за това. Там въздуха е изключително свеж, заради близостта на горите и морето, температурите не се усещат толкова силно. Има въможност за много водни спортове, както и посещаване на три аквапарка. Кушадасъ също е добър вариант. Плажната ивица е нарязана – малки дюни се редуват със скалисти брегове. Ако ви доскучае, можете да се разходите до наскоро оборудвания плаж Pigale, където се намира цял компликс със спортни развлечения – басейни, тенис-кортове и спортни зали. Екскурзия до древния град Ефес и домът на Дева Мария, останките на Троя, белоснежните извори Памуккале са други възможности за разнообразяване на вашата почивка в Турция.

Вкусен туризъм

Независимо дали искате да опитате арабска, средиземноморска и типична балканска кухня, стотиците заведения за хранене предлагат по нещо за всеки вкус и всеки джоб. В никакъв случай не бива да пропускате да опитате традиционните турски изкушения, особено популярните турски дюнер-кебапи и любимото зеленчуково предястие на народа "имамбаялдъ”. Може да купите локум, халва, марципани и кадаифи като подарък за вашите близки.

Полезна информация за вашата почивка в Турция

Крепость Аланья

1.В по-големите турски курорти, освен в лири може да се заплаща и с в чужда валута, но имайте предвид, че това не е достатъчно изгодно. По-добре обменете пари в близка банка или обменно бюро, като преди това се посъветвате за курса.
2.Винаги носете в себе си мобилният номер на вашия гид. В случай на проблем може да ползвате уличните телефонни апарати с карти. Карти се закупуват от всяка вестникарска бутка или пощенски клон. В големите туристически центрове, пощите работят по 24 часа в денонощието.
3.Уличните кражби са често срещано явление в туристическите райони. Така че ако сте отишли на почивка в Турция, включваща големите градове и особено Истанбул, е препоръчително да се избягвате посещения на крайните квартали. В случай на кражба на личните ви документи, парични средства, билети за пътуване, незабавно потърсете най-близката полицейска служба и поискайте копие от протокола за установяване на събитието.
4.Бакшиши се дават на носачи, камериерки, гидове, сервитьори. Не давайте бакшиш на таксиметрови шофьори-сметката обикновено се закръгля към по-високата стойност.
5.Водата в хотелите не е вредна за пиене, но се препоръчва да ползвате минерална.
6.Игнорирайте търговците, предлагащи своите стоки пред магазините или рискувате да загубите до няколко часа в разглеждане на неща, които не Ви интересуват.
7.Цените в страната са високи, но ако си харесате нещо трябва да се пазарите и да смъкнете поне на половина. Не се притеснявайте ако не успеете да се разберете, хората ще извадят калкулатор и ще почнат да пишат числа, докато не се спазарите.
8.Преди да снимате турчин, особено жена, задължително е да поискате разрешение.
9.Турците са учтив народ, така че не се учудвайте ако непознати Ви поздравяват на улицата. Ако искате да ги зарадвате може да им отговорите на турски.

Полезни думи и фрази, които ще улеснят вашата почивка в Турция

Здравей - Мerhaba - ` мерхаба
Довиждане - Güle güle- гюле гюле
да – evet - `евет
не – hayır - `хайър
Kолко струва това? - Kaç (para) - кач (пара)
Къде е (се намира),,,? - Nerede ...? - нереде
Имате ли ...? - Sizde …. var mı? - Сизде ... вар мъ?
Сметката, моля! - Hesap, lütfen - Хесап, лютфен
Благодаря – Teşekkürler- тешекюрлер

 

Ако сте се спрeли на почивка в Истанбул, може да разгледате клипчeто по-долу:

 Възможно е да сте попаднали на тази страница при търсене, в резултат от грешно изписване на думите екскурзии и почивки в турция. В случай, че сте объркали подредбите на клавиатурата си, е възможно да сте въвели символите еуиув,прр р мф'рлур л йв,шрс, енянкиюсс с зд(сунс у шкиъс, или енянкиюсс с здъгсэнс э шкиъс, В случай, че сте изписали екскурзии и почивки в турция на латиница, е възможно да сте използвали символите euiuw,prr r mf'rlur l jw,[rs или ekskurzii i po`iwki w turciq.

Фирми публикуващи оферти за екскурзии и почивки в travel.need.bg, директен контакт: