Специализирано приложение за екскурзии и почивки в България и чужбина.

BGEN

Екскурзии и почивки в Гърция

Знаме на Гърция

Обща информация

Република Гърция е държава, разположена на Балканския полуостров. Граничи на север с Македония, България и Албания,  на изток – с Турция, на юг със Средиземно море и на запад с Йонийско море. Между континенталната и част и някои от островите минава Егейско и Критско море. Нейната площ е 131 457 кв. км. От тях 130 335 кв. км. са суша и 1 140 кв. км.– водна площ. Повече за географията, историята, държавното устройство, икономика, население и култура можете да прочетете от статията за Гърция в Уикипедия, а на тази страница можете да разгледате повече информация за планиране на почивка или екскурзия до Гърция.

Почивка в Гърция

Гърция е известна с древната си цивилизация, забележителната природа и високо развития си туризъм. Ναυάγιο Ζακύνθου Тази страна е с много  богата култура и  е също толкова красива. Едва ли ще можете напълно да разгледате всичко, независимо колко пъти отидете на екскурзия в Гърция. Това е и една от причините, които я нареждат в списъка на двадесетте най-посещавани туристически дестинации в света.

Екскурзията до Гърция се е превърнала в нещо задължително според модерния стил на живот. През последните десетилетия тя е била посещавана от най-различен тип туристи – политици, музиканти, актьори, художници и други знаменитости. Всички те имат голям принос за популяризирането на тази туристическа дестинация.

С множеството пленителни гледки, покриващи хиляди години история и нейната естествена красота, предлагаща разнообразие за всички вкусове, няма да бъде преувеличение твърдението, че Гърция е рай на земята.

Гърция като туристическа дестинация

В случай, че се колебаете за кога би трябвало да планирате своята почивка до Гърция, трябва първо да прецените какъв тип ваканции предпочитате. Ако търсите уединеност, релаксация и по- безлюдни места, тогава бихте предпочели периода между Великден и средата на юни. По време на този сезон ще ви бъде по-лесно да резервирате  хотел и  билети за отиване и връщане. За периода от средата на юли до края на Август, страната се посещава от много туристи. Затова трябва да имате в предвид, че ако заминете в този сезон повечето туристически обекти ще бъдат пренаселени.  Освен лятото, зимата също е много добро време за планиране на почивка в Гърция. Няма съмнение, че повечето туристи предпочитат пътуването до гръцките острови. Въпреки това ски курортите също събират множество любители на зимните спортове всяка година. Такива курорти са Калаврита и Арахова.  На повечето острови има множество хотели, барове и ресторанти, които остават отворени през цялата година. Към който и тип турист да принадлежите, ще бъдете очаровани от екскурзията си до Гърция. Независимо дали предпочитате плажове или планини, зимата или лятото, почивка или купони, Гърция е най-подходящия избор!

Транспорт

Транспортът за вашата почивка в Гърция не трябва да е нещо, което да ви притеснява. Това е  една от най-лесно достъпните дестинации. Предпочитания начин за пътуване до тази дестинация, за българите,  е с кола или автобус.  Много туристически агенции предлагат доста евтини оферти за транспорт до Гърция. В случай, че живеете извън България най-евтиния и бърз транспорт остава самолетът. В страната има 40 летища, от които 22 са международни. Лесно е и придвижването в Гърция, благодарение на добре развитата транспортна система. С автобуси можете да достигнете дори най-малките селца.  Влаковете също са добър избор, но само за дестинациите, за които са налични.  Накрая, за тези, които бързат е важно да се спомене, че в Гърция е добре развита и вътрешната въздушна транспортна мрежа, покриваща множество дестинации.

 Гърция Санторини

Полезни съвети

  1. Не се опитвайте да разгледате прекалено много острови/дестинации. Насладете се на всеки курорт и релаксирайте. Все пак това е смисъла на почивката ви до Гърция. Не е препоръчително да организирате пътуване до  колкото се може повече други острови/локации. Дайте на всеки остров необходимото време за да му се насладите напълно.
  2. Резервирайте своя хотел рано. Колкото по-рано резервирате хотел, толкова по-ниска цена ще платите.
  3. Рейтинг на хотелите. Тъй като оценяването на хотелите тук може да се различава от международната система за оценка на хотели, проверете дали вашия хотел разполага с всички удобства, които са ви необходими докато планирате своята почивка в Гърция.
  4. Вземете достатъчно пари със себе си. Винаги трябва да сте сигурни, че разполагате с достатъчно пари за да се върнете. Например през ATM. Добре е да носите кредитна карта със себе си. Ще намерите ATM, но имайте в предвид, че много ресторанти не приемат кредитни карти.
  5. Пушенето. Пушенето е вреден навик, присъщ на гърците и същевременно много досаден за туристите. До скоро пушенето беше разрешено почти навсякъде. Закона, публикуван през месец юли 2009 забрани пушенето във всички закрити помещения и наложи разграничаването на помещенията за пушачи от тези за непушачи в ресторанти и клубове.  Все пак имайте в предвид, че около 50% от гърците пушат и затова ще е почти невъзможно да избегнете контакти с пушачи.
  6. Вземете си фотоапарат. Ще съжалявате ако отидете на почивка в Гърция и забравите да вземете със себе си своя фотоапарат. Имайте в предвид, че  е забранено да снимате някои археологически забележителности и музеи.  В други музеи пък няма да можете да използвате светкавицата на фотоапарата, тъй като тя  поврежда експонатите.
  7. Църкви и манастири. Ще видите църкви и манастири навсякъде в Гърция. Гърците са религиозни и затова има много параклиси във всички градове и острови. Също така има определено облекло, с което трябва да се влезе в манастир или църква.
  8. Снабдете се с карти. Винаги ще се намери кой да ви упъти, но въпреки това е препоръчително да се снабдите с карти или всякаква полезна информация от Internet, преди да заминете за почивката си в Гърция.
  9. Гърците са много любезни. Гърците ще бъдат много по любезни и желаещи да ви съдействат, ако се опитате да говорите на гръцки. Само няколко думи са достатъчни. Те се радват, когато чужденец се опита да говори техния език. Затова кажете kalimera, вместо "добър ден" и "efxaristo" вместо "благодаря" и ще забележите големи усмивки върху техните лица.
  10. Плащането се извършва предимно в брой. Макар и кредитните карти да се използват широко в чужбина, в Гърция болшинството плащания се извършват в брой. Приемат се кредитни карти в повечето магазини (големи магазини, молове, ресторанти), но не приемайте за сигурно, че ще можете да платите с карта навсякъде. Например таверна в малко градче/остров най-вероятно няма да приеме плащане с кредитна карта. Винаги разполагайте с пари в брой, докато сте на почивка в Гърция. Дори и на определен магазин да има табелка "приемат се кредитни карти" е по-добре да попитате предварително, вместо да бъдете изненадани на касата.

Възможно е да сте попаднали на тази страница при търсене, в резултат от грешно изписване на думите екскурзии и почивки в гърция. В случай, че сте объркали подредбите на клавиатурата си, е възможно да сте въвели символите еуиув,прр р мф'рлур л хц,шрс, енянкиюсс с зд(сунс у жщиъс, или енянкиюсс с здъгсэнс э жщиъс, В случай, че сте изписали екскурзии и почивки в гърция на латиница, е възможно да сте използвали символите euiuw,prr r mf'rlur l hc,[rs или ekskurzii i po`iwki w gyrciq.

Фирми публикуващи оферти за екскурзии и почивки в travel.need.bg, директен контакт: