Специализирано приложение за екскурзии и почивки в България и чужбина.

BGEN

Великден

Eastereggs ostereierВеликден е най-големия и най-стар християнски празник. Възкресение Христово е денят, в който България и цялото православие празнуват възкресението на сина Божи - Иисус Христос. По традиция у нас на трапезата задължително трябва да присъстват ястия от агнешко месо, салати и козунаци. Сутринта на Велики четвъртък или на Велика Събота се боядисват яйца. Първото яйце винаги е червено. С него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са живи и здрави. Второто яйце, което също трябва да бъде боядисано червено се оставя в църквата след литургия, в нощта на празника. С останалите яйца близките се чукат, като се поздравяват с „Христос Воскресе“ и си пожелават късмет и здраве.

Великден оферти

Празниците са чудесен повод за пътуване до близки и далечни краища. Ако искате да научите нещо ново, да видите святостта на празника по един различен начин, разгледайте нашите оферти за Великден. Подарете си една екскурзия до Велинград например. Ще забележите, че там християните раздават боядисани яйца на съседите си мюсюлмани. А в село Драгиново българите, изповядващи исляма, ги боядисват на Гергьовден. Разходка из прекрасните родопски села Триград и Ягодина, Чудните мостове ще ви плени с невероятната си красота и чудесното гостоприемство на местните. Интересен факт е, че и мюсюлманските роми боядисват великденски яйца.

Оферти за Великден в чужбина

Всяка нация и всяка култура има свои обичаи и традиции, подплатени от религиозни порядки и местни вярвания. Затова ако сте избрали офертата за Великден в чужбина се пригответе за нещо различно.

Великден в Италия

Ribera pasqua2

В Италия се организират шумни празненства, а свещениците обикалят домовете, за да дадат благословията си. Предпочитани за този ден са шоколадовите яйца със скрити в тях подаръци. Ватикана и Рим са едни от най-посещаваните места на Великден. Папата ръководи няколко служби в Базиликата Свети  Петър през Страстната седмица, които включват литургии на Велики четвъртък, бдение на Разпети петък и литургия на Велика събота. Най-голямото събитие е Великденската литургия в неделя. Тя се провежда на площад „Св. Петър“, където хиляди хора се събират, за да видят папата и да чуят посланието му отправено от балкона на папските апартаменти.

Великден във Франция

За разлика от италианците, които празнуват по един особено тържествен начин, във Франция, в знак на скръб от смъртта на Христос, църковните камбани спират да бият. Прието е да се ходи на пикник, а главното блюдо на масата е омлетът и шоколадовите яйца.

Великден в Гърция

За тези, които искат да празнуват Великден с традиционно агнешко чеверме и жива музика, Гърция е идеалното място за вашата почивка. На празника се придава особено значение. Приготовленията започват още в началото на Страстната седмица. Пекат се традиционни бисквити, а в четвъртък се боядисват яйцата. В полунощ на събота срещу неделя камбаните на храмовете бият, а свещеника провъзгласява Христовото Възкресение. В неделя се пече агнето, което бележи края на 40-дневните пости.

Ecce Homo Bullas Coloraete 2

Великден в Германия

В Германия, традиция е децата да търсят скритите от майките им шоколадови зайчета и яйца. Палят се огньове, а в някои области яйцата се пускат да се търкалят като символ на плодородие.

Великден в Испания

Интересни оферти за Великден има и за Испания. Там на много месата се забулват с островърхи качулки да напомнят сцени от инквизицията. Разнасят се високи 3-4 метра фигури на Исус. Литургията свършва като у нас - с процесия около храма с кръстове и огромни запалени свещи.

 

Независимо къде ще посрещнете този хубав пролетен празник, важното е сърцата и домовете ви да бъдат пълни с мир и любов. Христос Воскресе!

Възможно е да сте попаднали на тази страница при търсене, в резултат от грешно изписване на думите великден. В случай, че сте объркали подредбите на клавиатурата си, е възможно да сте въвели символите ле.руоек, уевснаех или эевснаех В случай, че сте изписали великден на латиница, е възможно да сте използвали символите le.ruoek или welikden.

Фирми публикуващи оферти за екскурзии и почивки в travel.need.bg, директен контакт: